Kahvede Degassing Nedir?
Kahvede degassing süreci, çekirdeğin kavrulduktan sonra belirli bir zaman boyunca içerisindeki karbondioksiti salmasıdır.
23.08.2024
Baran Somaklı
Birçok kişi kahveden aldıkları lezzetin uzun süreli olmasını ister. Bu doğrultuda aromayı korumayı ve tazeliği uzun süre tutmayı amaçlar. Degassing, tazelik ve lezzet noktasında öne çıkan bir kavramdır. Bu kavram, kavrulma sürecinden sonra kahvenin içinde karbondioksit birikiminin salınımını ifade eder.
Ne kadar kavrulursa o kadar fazla karbondioksit birikimi gerçekleşen kahvede, bu gazın salınımı zaman içinde gerçekleşmeye başlar. Gaz salınımında sağlık açısından bir sorun yoktur. Yalnızca kahvenin tadı değişebilir. Çünkü gazın kuru ve keskin bir tadı vardır ve çekirdeğin etrafında bu tat birikebilir.
Elbette gazın salınımı kahvenin türüne, hangi aşamalardan geçtiğine ve kavrulma derecesine göre farklılık gösterir. Ayrıca gaz çıkışını belirli bir süre beklemediğinizde asıl tada ulaşmanız güç olabilir. Dolayısıyla hemen sonra demleme yaptığınızda daha çok ekşi tatlar almanız bundan kaynaklanır.
Degassing Süreci Nasıl Takip Edilir?
Kahve deneyimini iyi bir noktaya taşımak istiyorsanız degassing sürecini takip etmelisiniz. Bu noktada direkt kahve aldığınız satıcıya sorabilirsiniz. Kahveyi hemen tüketme düşünceniz varsa taze çekilmiş ‘’kavrulmuş’’ değil en az 4 gün önce çekilmiş ‘’kavrulmuş’’ olan kahveyi alabilirsiniz. Bu süreler için doğru bekleme filtrede en az 1 hafta iken espresso için 2 hafta olabilir.
4-5 gün önce çekilmiş ‘’kavrulmuş’’ bir kahve aldığınızda yeterli salınım gerçekleşmiş ve tüketime hazır hale gelmiş bir kahve edinirsiniz. Uzun yolculuk için alacaksanız o anda çekirdek çektirebilirsiniz. Elbette saklama koşulları her iki durumda da çok önemlidir.
Yine bekleme süresini kahvenin kavrulma durumu da belirler. Az kavrulmuş olanlarda gaz salınımı daha geç olur. Çok kavrulmuşlarda ise hızlı bir şekilde gaz salınımı süreci tamamlanır. Dolayısıyla çok kavrulmuş çekirdekler tazeliğini daha kısa sürede sonlandırabilir. Buna uygun olarak kahve çekirdeği seçebilirsiniz.
Degassing ve Kahvenin Tazelik Süreci
Kahvenin düzgün bir şekilde saklanması ile tazelik uzun süre korunabilir. Bu noktada ışık almayan, nemsiz ve karanlık bir ortam olmalıdır. Ayrıca kahvenin dışarıdan hava almaması, onu bozacak etkenlerden uzakta olması gerekir. Genellikle tüm şartları sağladığınızda 2 ay boyunca aroma kaybı olmadan kahvenizi tüketebilirsiniz. 2. aydan itibaren bazı aroma kayıpları gerçekleşebilir.
Elbette bütün CO2’in salınımı kahvenin çok iyi olduğunu göstermez. Özellikle bir miktar CO2 olması tazeliği de belirttiği için önemli bir detaydır. Hiç CO2 yoksa muhtemelen o kahve bayattır ve tükettiğinizde fark edebileceğiniz bir aroma söz konusu olmayabilir.
Kahvede Gaz Salınımı Süreci
Kahvede gaz salınımı sürecinde bazı aşamalar gerçekleşir. Bu süreç elbette farklı tipteki kahvelere göre değişkenlik gösterecek olsa da aşağı yukarı bu şekildedir.
- Kavrulma süreci sonrası ilk 24 saatte çekirdekler basınçla emdikleri CO2’in %40’ını serbest bırakır. Bundan sonra süreç daha yavaş gerçekleşecektir.
- Çekirdek kahvelerde CO2 salınımı yüzey alanı nedeniyle hızlı salınımın gerçekleşmesinin önüne geçer. Öğütülmüş kahvelerde ise bu süreç çok daha hızlıdır.
- Her ne kadar öğütülmüş kahvelerde daha hızlı bir degassing olsa da saklama koşulları bu süreci yavaşlatır. Özellikle %1 altında oksijen bulunması ile kahve tazeliği uzun bir süre korunur.
- Bazı kahve ambalajlarında gaz giderme valfi vardır. Bu valf sayesinde bir miktar oksijen girerek CO2’nin serbest kalmasını sağlar. Tazeliği koruyan bu yöntem, iki hafta boyunca lezzet kaybını durdurur.
- Gaz salınımı sonrası tazelik için her ne kadar 2 ay gibi süreler verilse de doğru saklama koşulları sağladığınızda çok daha uzun süre aynı lezzeti deneyimleyebilirsiniz.
Kavrulma Sonrası Her Gün Farklı Bir Kahve Deneyimi
Kahve bir canlı gibi her aşamada farklı bir lezzet sunmaya hazırlanır. Bu noktada kavrulma sürecinden sonra karbondioksit salınımı ile radikal değişimler yaşar. Gerek aroma gerekse tazelik açısından her geçen gün farklı bir tat verir. Dolayısıyla kahveyi hangi zamanda tüketmeniz gerektiğine dikkat etmek isteyebilirsiniz. Hedeflediğiniz tada ulaşmak için izlemeniz gereken adımlar da olabilir.
Elbette her kahve çeşidi aynı olmadığı için genel geçer bir şey söylemek güçtür. Fakat saklama koşulları ve kavrulma biçimleri hakkında bir kanıya varabilirsiniz. Bu durumda diğer noktalardan emin olmasanız bile kahveyi düzgün saklayıp kendi lezzet beklentinize göre seçim yaparak iyi bir kahve deneyimleyebilirsiniz. Bu bir süreç olduğu için zamanla farklı seçimler ve kavrulma dönemleri doğru tada götürecektir.